Misselijk tijdens het sporten: zo voorkom je dat!

Ademhaling controleren tijdens sporten
Tijdens intensieve workouts zoals hardlopen of een HIIT speelt de ademhaling een belangrijke rol. Wanneer je buiten adem raakt, is dat een teken dat je lichaam tegen de grens aan zit. Als je begint te hijgen, gebruik je je lichaam niet efficiënt en raak je snel uitgeput. Je kunt dit moment echter uitstellen door je ademhaling te controleren. Het is daarbij belangrijk dat je zo rustig mogelijk blijft ademen en je ademhaling probeert te verlengen. Adem dus niet bij elke stap of beweging in en uit, maar adem rustig in door je neus, houd even vast en adem weer uit. Als je via je buik inademt, haal je per ademteug meer lucht binnen en verbruik je minder energie. Je ademhaling controleren tijdens het sporten lukt alleen als je niet té intensief beweegt. Dus heb je er erg moeite mee? Pas dan het tempo van je bewegingen aan.

Of je nu een beginner bent of een doorgewinterd trainingsbeest: misselijk worden tijdens het sporten heeft in veel gevallen dezelfde oorzaak. De misselijkheid ontstaat doordat er meer bloed naar je spieren, hart en longen gaat, en minder naar je maag. Hierdoor valt je spijsvertering tijdelijk stil, met als gevolg dat je misselijk wordt. Naast misselijkheid kun je ook last krijgen van constipatie of diarree. Dit proces heet ischemie. In zeldzame gevallen wordt misselijkheid veroorzaakt doordat je darmen niet genoeg vocht meer op kunnen nemen. Dit komt vooral voor op hete dagen, en bij mensen die vooraf te weinig gedronken hebben.