Beginnen met sporten? Zo doe je dat!

Wat is een cooling down?
Een cooling down is het omgekeerde van een warming up. Waar je met een warming up je lichaam klaar maakt om te gaan sporten, maak je je lichaam met een cooling down gereed om weer te gaan rusten en verbeter je het herstel. Je brengt de intensiteit geleidelijk omlaag, zodat je hartslag zakt en je bloedsomloop vertraagt. In plaats van abrupt te stoppen met je workout laat je je lichaam dus geleidelijk afkoelen.

Kies een sport die je leuk vindt
Het allerbelangrijkste als je wilt beginnen met sporten, is dat je een activiteit kiest die je leuk vindt. De kans dat je blijft trainen is dan namelijk vele malen groter. En als je volhoudt, komen de resultaten vanzelf. Houd je van bewegen op muziek, kies dan voor een uitdagende dansworkout. Wil je uitgedaagd worden en houd je van afwisseling, dan is een HIIT-workout echt iets voor jou. Doe je het juist liever rustig aan, probeer dan of yoga de workout voor jou is. Sporten die je niets vindt, kun je het best links laten liggen. De kans dat je het op magische wijze leuk gaat vinden is erg klein, en de kans dat je het vol blijft houden dus nog kleiner.

Een cooling down is om twee redenen belangrijk. Ten eerste is het belangrijk je hartslag gecontroleerd omlaag te brengen en te zorgen voor een normale bloedsomloop. Wanneer je in één keer stopt met intensief bewegen, stopt de snelle doorbloeding van je spieren en hoopt het bloed zich als het ware op. Hierdoor kan er een tekort aan bloed in je hoofd ontstaan, waardoor je duizelig kan worden of zelfs flauwvallen. Daarnaast helpt een cooling down je sneller te herstellen, door de concentratie melkzuur in je lichaam te verminderen. Dit stofje hoopt zich tijdens inspanning op in je spieren, en zorgt voor een gevoel van verzuring. Door met een lage intensiteit te bewegen verbrand je de laatste restjes melkzuur en maak je geen nieuw melkzuur aan. Hierdoor ben je sneller klaar voor je volgende workout.